Ordinace Braník

Ordinace praktického lékaře

Dieta při osteoporoze

Nejdůležitější složkou pro stavbu zdravých a silných kostí je vápník a vitamin D. Při onemocnění osteoporózou byste měli přijmout každý den asi 1300 mg vápníku.


Vápník

Zdrojem vápníku je např. tvrdý sýr ementálského typu, mléko, tvaroh, jogurty, mák. Využitelnost vápníku zvyšují mléčný cukr a kyselé prostředí, proto jsou nejlepší zakysané mléčné výrobky. Množství vápníku nesouvisí s tučností mléčného výrobku, koncentrace vápníku v mléce nezáleží na tučnosti mléka. Z živočišných zdrojů se vstřebá až 30% vápníku, z rostlinných 10%. Vstřebatelnost vápníku se zhoršuje přítomností oxalátů (špenát, fazole, červená řepa, rebarbora), fytátů a vysoké množství vlákniny ve stravě (cereálie). Nevhodný je také příjem fosfátů (sladké nápoje, např. coca-cola), fosforečných kyselin (tavené sýry), nadměrný příjem kuchyňské soli (zvýšení vylučování vápníku močí).


Vitamin D

Získáváme ze slunečního záření, proto je někdy třeba v zimních měsících vit. D doplňovat ve formě kapek (vigantol, infadin) rybího tuku, tabletek (většinou směs vápníku a D vit.) nebo dokonce injekcí. Nedoporučuji kombinované produkty – magnesium + kalcium + zinek, kde je riziko tvorby nerozpustných komplexů. Dáváme přednost „lékům“, kde je složení jisté, kontrolované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (caltrate, calcichew, maxi-kalz, biomin, kalcium sandoz, kalcium carbonicum). U potravinových doplňků je obsah otazný.


Obsah vápníku v potravinách


Kuchařské tipy s vápníkem


Vápník k snídani


Vitamin D